Vsak otrok prinese težek nahrbtnik

V Račah pri Mariboru je danes potekalo 12. srečanje rejniških družin, za otroke v rejništvu so srečanja pomembna.

"Za otroke v rejništvu so takšna srečanja pomembna, ker lahko srečajo ostale, ki živijo v rejništvu. Tako vidijo, da niso edini s takšno izkušnjo in potem lažje to izkušnjo tudi sprejemajo," je na današnjem že 12. srečanju rejniških družin pojasnil Darko Krajnc, predsednik Rejniškega društva Slovenije, ki je tudi vso življenje preživel v rejništvu.

V Sloveniji je 655 rejnikov in rejnic, od tega jih 10   4 izvaja rejniško dejavnost kot poklic. V rejništvu je trenutno okoli 900 otrok. "Na več koncih je premalo rejniških družin, zato želimo vzpodbuditi ljudi, da se za to odločijo," še poziva Krajnc, čeprav ob tem opozarja, da bi si v Rejniškem društvu želeli več pozornosti države, saj je nagrada za cel mesec 123 evrov, zato se ob tem sprašuje, zakaj se večajo vsi socialni transferji, minimalne plače, socialne pomoči, rejnine pa se že leta niso niti uskladile z rastjo življenjskih stroškov.

Ena od rejnic, ki so se udeležili današnjega srečanja je tudi Nada Zidovnik, ki je rejnica že 26 let. "Pride do neke situacije v življenju in se srce enostavno ogreje za to. Vsak otrok sicer prinese težek nahrbtnik in moraš biti od psihologa do mamice. Moraš imeti čut, da to zmoreš. Na začetku so velike težave, ko pa otroci osvojijo, da je v družini varnost in ljubezen, pa ni več nobenih problemov," pravi Zidovnikova, kjer so zdaj v rejništvu trije otroci, tudi 9-letni Douglasa, ki mu je najbolj všeč pri novi mami, tako namreč kliče svojo rejnico, da "se imamo radi, da hodimo skupaj na izlete, pa še marsikaj". 

Novi dom je v rejniški družini našel tudi Gal, ki ga je mamica zapustila, zanj pa je skrbela babica. Zaradi težkega življenja je sam izrazil željo, da bi rad živel v rejniški družini. "Celo otroštvo moje je bilo težko in en mesec je bilo potrebno, da sem sedaj v rejniški družini, kjer je precej lepše in me imajo radi," pravi 13-letnik.

Rejnica iz Ljubljane, ki ima v rejništvu enega otroka in pravi, da bo edini tudi ostal, ker sta se z možem v nekem trenutku v življenju odločila, da bi lahko enemu otroku pomagala: "Takšna srečanja so pomembna, da imamo sami rejniki stik z drugimi rejniškimi družinami, da si izmenjujemo izkušnje, pa tudi da otrok vidi, da ni sam. Na teh srečanjih se lahko otroci umaknejo in med seboj pogovarjajo ter sklepajo sklepajo prijateljstva." Čeprav je težko ob morebitni vrnitvi rejenca v matično družino pravi, "če ima otrok možnost vrniti se v svoje okolje, je prav da se to vzpodbuja in se tega tudi rejniki veselimo. Sodelovanje z matično družino je nujno potrebno, da ima otrok stik z obema družinama in da se čuti del obeh."

Tokratnega srečanja v Račah, pretekla so potekala v Lendavi in Razkrižju, se je udeležilo dobrih 100 ljudi. Otroke je animiral čarodej Sam Sebastijana, za glasbeno popestritev je poskrbel nastop ansambla Vita in Pokaži kaj znaš otrok iz rejniških družin.

 

VIR: https://www.vecer.com/srecanje-rejniskih-druzin-6498771

Rejniško društvo Slovenije

Benica 1a

9220 Lendava

telefon:
031 322 799 (Minka Žiberna)
031 844 062 (Tamara Fordan)

Davčna številka: 76827089
Matična številka: 2096854000
Transakcijski račun: 0298-5025-6206-306
Davčni zavezanec: NE