Tabor za rejniške družine in otroke iz rejniških družin v Portorožu

Žal smo morali zaradi koronavirusa večkrat prestaviti rejniški tabor, zato smo bili toliko bolj veseli, da smo ga po dveh letih v začetku novembra le izvedli v Portorožu. Želja rejniških družin za udeležbo je tako velika, da smo letos že na občnem zboru društva zbrali toliko prijav, da razpisa nismo objavljali.

Kljub temu, da so se razmere zaradi koronavirusa slabšale, smo ga uspešno organizirali z upoštevanjem PCT pogojev in vseh ostalih navodil, vendar z manjšim številom udeležencev.

Veseli ponovnega srečanja smo se zbrali v petek popoldne, imeli zvečer spoznavni večer in rekreacijski pohod.

V soboto dopoldne nam je Dragica Korenjak, uspešna poslovna ženska, ki ima sama izkušnjo rejništva, pripravila predavanje z naslov: Mala šola retorike. Predavanje je popestrila z vajami, tako da smo udeleženci pridobili lastno izkušnjo kako nastopati, se organizirati, biti samozavesten, se postaviti zase. Otroke je obdarila tudi z majčkami in še nekaterimi šolskimi potrebščinami.

V soboto popoldne in v nedeljo dopoldne smo imeli skupino za rejnice in rejnike ter delavnico za mladostnike iz rejniških družin. Minka je koordinirala skupino rejniških staršev, kjer smo iskali rešitve za konkretne težave. Rejniki so imeli možnost izpostaviti svoj problem in slišati predloge in mnenja drugih. In ob tem je vsak zase še ugotavljal, da nima samo on problemov, težav, stisk in pridobil novo izkušnjo, kako težave reševati.

Katja je imela dve delavnici z mladostniki, kjer so se na podlagi didaktičnih vprašanj pogovarjali o težavah in stiskah mladih, se učili spregovoriti, poslušati druge, iskati rešitve. Skupina je sprejela dogovor, da se o tem, kaj so se pogovarjali, ne govori, zato  to ostane njihova skrivnost.

V soboto zvečer nam je gospod Marjan, ki je tudi hišnik v Karitasovi Sončni hiši, spregovoril  o svoji izkušnji alkoholizma, zdravljenja le tega in življenja brez alkohola. Zelo zanimiva izkušnja, imeli smo še veliko konkretnih vprašanj za njega.

Med našimi predavanji, skupinami in delavnicami smo veliko hodili po okolici Portoroža, se vmes igrali in pogovarjali. Se nadihali svežega zraka in nabrali energije za mrzle zimske dni. Ob koncu smo že delali načrte za naprej, saj so vsi izrazili željo po čim prejšnjem srečanju.