Rejniški tabor v Portorožu

Rejniško društvo je organiziralo tradicionalen tabor za rejniške družine v Karitasovi Sončni hiši v Portorožu od 11. 11. do 13.11.2022. Tabora se je udeležilo 9 družin, skupaj 40 udeležencev.

Glede na to, da je bil petek delovni dan, otroci so bili v šoli, nekateri rejniki v službi, smo se zbirali od 16.00 do 19.00 ure. Družine smo prihajale iz različnih krajev Slovenije, zato smo se pripeljali z lastnim prevozom. Vsaka družina je imela svojo sobo in po namestitvi po sobah in prvih informacijah nas je že čakala dišeča Martinova večerja, saj smo se zbrali prav na Martinovo.

Sledil je spoznavni večer, kjer smo se en drugemu predstavili. Bilo je zanimivo, saj smo bile nekatere družine prvič na taboru. Minka nam je na kratko predstavila, kako bo tabor potekal in kakšna so pravila skupnega bivanja. Pred spanjem smo se odpravili še na nočni  sprehod skozi tunel do Strunjana, vmes se še nadalje spoznavali in pogovarjali. In potem je sledil zaslužen počitek.

V soboto nas je po zajtrku in sprehodu obiskala predavateljica, animatorka Dragica Korenjak Tudi sama ima izkušnjo rejništva, zato nas je še bolj vzpodbujala, da ne smemo obupati, otroke oz. vse prisotne motivirala, da se je potrebno vedno učiti, pridobiti delovne navade, da je potrebno vložiti tudi napor, da smo v življenju uspešni in zadovoljni. Predlagala nam je, da si v postavimo cilje in izberemo vzornika. Na koncu predavanja so otroci dobili darila in vsaka družina še knjigo.

Po kosilu smo se odpravili na sprehod v Lucijo in se ustavili na igrišču. Otroci so uživali na igralih, odrasli pa v opazovanju otrok in seveda v medsebojnih pogovorih, kjer smo izmenjevali izkušnje.

Popoldne smo imeli delavnice. Skupino rejnic jn rejnikov je vodila Minka, ki nam je dala veliko vzpodbud, prav tako pa je bilo pomembno medsebojno sodelovanje, svetovanje, poslušanje. Delavnice za mladostnike pa je vodila Katja.

V nedeljo dopoldne smo nadaljevali delavnice za mladostnike in za rejniške starše, saj  se zavedamo, da je pogovor z ljudmi, ki imajo podobne življenjske izkušnje, podobne težave za nas vse zelo pomembo.

Po dobrem nedeljskem kosilu je sledilo pakiranje osebnih stvari, čiščenje sob in vseh prostorov v domu. Veseli smo, da nam Karitas omogoči bivanje v njihovem domu, zato smo želeli zapustiti prostore urejene, da lahko pridemo spet naslednjič.

Na koncu smo si povedali, da nam je bilo lepo in da si še želimo takšnih taborov.

Da je tabor tako uspešno potekal, se moramo zahvaliti našim delovnim prostovoljkam. Hvala Minki Žiberna, ki je vedno z dušo in srcem z nami. Hvala Katji Dunaj, ki je izvajala delavnice v zadovoljstvo in povezovanje mladih. Hvala rejnici Majdi Koban Justinek, ki je s kuhanjem vseh obrokov poskrbela , da so bili naši želodčki polni z res okusno hrano.

Da je tabor res uspel, je vsaka družina prispevala delček dobre volje, vsi smo sodelovali pri pripravi mize in pospravljanju po jedi , skupaj hodili na sprehode, izmenjevali izkušnje, sodelovali na delavnicah in ob zaključku postali povezana skupina, ki se želi kmalu spet srečati.

Dani Zaberložnik, rejnica

Rejniško društvo Slovenije

Benica 1a

9220 Lendava

telefon:
031 322 799 (Minka Žiberna)
031 844 062 (Tamara Fordan)

Davčna številka: 76827089
Matična številka: 2096854000
Transakcijski račun: 0298-5025-6206-306
Davčni zavezanec: NE