Poletni tabor za otroke iz rejniških družin Slovenije na Šprincu pri Razkrižju

Štiridnevnega poletnega tabora na Domačiji na Šprincu se je udeležilo 13 otrok.

Pred osmimi leti je bilo ustanovljeno Rejniško društvo Slovenije, v katerega so se združili rejniki, otroci iz rejniških družin, strokovni delavci in drugi, ki jim je namen in pomen rejništva blizu.

Namen ustanovitve rejniškega društva Slovenije je bil predvsem zaščita otrok iz rejniških družin in izvajalcev rejniške dejavnosti pred škodljivimi vplivi drugih institucij in posameznikov ter ohranjanje rejništva in prizadevanje za pozitivne spremembe v izvajanju rejništva. Otroci, ki so morali zapustiti matično družino imajo vsi, brez izjeme, globoke rane, tako telesne, kot tudi duševne. Rejništvo pomeni sprejeti otroka z vso njegovo »prtljago«, ki jo zmeden in prestrašen otrok prinaša s seboj. Otroci v teh institucijah potrebujejo največ ljubezni in razumevanja oseb, na katere se lahko zanesejo in pri katerih se čutijo ljubljene in sprejete. To jim lahko ponudi samo dobra in stabilna družina, ki jih sprejme za svojega novega enakovrednega člana družine.

Ena od pomoči otrokom iz rejniških družin je tudi strokovno – zabavni tabor za otroke iz rejniških družin, ki jih Rejniško društvo Slovenije organizira  po vsej Sloveniji in so več kot uspešni. Tako se je letos Rejniško društvo Slovenije odločilo, da nadaljujejo s projektom poletni tabor za otroke iz rejniških družin Slovenije. Tabor za otroke iz rejniških družin Slovenije je potekal na Domačiji na Šprincu 33 v obmejni občini Razkrižje, v prostorih Škofijske Karitas Murska Sobota, v katerega so bili vključeni otroci od prvega do petega razreda osnovne šole.

Na taboru sta z otroki delala dva strokovnjaka in sicer mag. družinske terapije Andrej Omulec in uni. dipl. socialna pedagoginja Anja Ferlin. Poletni tabor za otroke iz rejniških družin poteka štiri dni od 11. do 14. avgusta. Otroci so stanovali in prenočevali na Domačiji na Šprincu, kjer so si tudi kuhali in pripravljali hrano. Živeli so torej taborniško poletno življenje v naravnem mirnem okolju med slikovitimi vinogradi, poslušali so ptičje petje in se mirno sprehajali v naravi. Zunaj na dvorišču so si ob večerih zakurili ogenj, kjer so pekli mlado koruzo, krompir in hrenovke, igrali nogomet in se igrali v bližnjem gozdu, veliko so se posvetili sprehodom v naravo.

Otroci so se na taboru posvetili delu na sebi, pozitivni samopodobi, pridobivanju samozavesti. Imeli so terapije preko ustvarjalnih delavnic, poslušali glasbo, gledali risanke itd. Tokrat se je poletnega tabora udeležilo 13 otrok z enakimi izkušnjami iz celotne Slovenije, ki živijo pri rejniških družinah. Namen je bil, da so se lahko otroci iz rejniških družin med seboj družili, da niso sami, da so tudi drugi otroci iz rejniških družin, da so lahko uspešni v šoli in odraščajo v osebnost, kot ostali otroci. Tako so otroci na Domačiji na Šprincu preživljali aktiven način poletnih počitnic.

Zaključek tabora so sklenili v rejniški družini Ferlin na Razkrižju. Ob zaključku je vsak udeleženec tabora prejel pohvalo za sodelovanje na poletnem taboru na Šprincu. Otroci so prav gotovo domov med svoje rejniške družine ponesli iz Prlekije veliko lepih in nepozabnih doživetij, vtisov, spominov in medsebojnih vezi. Med njimi so se spletla nova prijateljstva, ki jih bodo v prihodnje še poglobili.

Za delovanje poletnega tabora so jim finančno pomagale občine Razkrižje, Ljutomer, Lendava, Beltinci, Straža, Slovenj Gradec in Velenje.

VIR: PRLEKIJA-ON.NET, Jože Žerdin, 13.08.2014