Otroci v rejništvu potrebujejo psihoterapevtsko pomoč

Okrogla miza Rejniškega društva Slovenije na temo Otrok v rejništvu = Otrok med dvema družinama.
Rejnica Tanja Ferlin in predstavnica društva Maksimiljana Mali.
Predstavnica Rejniškega društva Slovenije Maksimiljana Mali je na današnji okrogli mizi na temo Otrok v rejništvu, ki je potekala v Vrbju pri Žalcu, ocenila, da rejniški otroci potrebujejo psihoterapevtsko pomoč. Prav tako ti otroci potrebujejo varno okolje, sprejetost in možnost, da se prilagodijo na novo okolje oziroma rejniško družino.
V društvu po njenih besedah ugotavljajo, da otroci v rejniške družine prihajajo z velikimi težavami. Zato bi ob prihodu v rejniško družino potrebovali strokovno psihoterapevtsko pomoč, ki bi bila dobrodošla tudi rejnikom.
Pojasnila je tudi, da bi bilo treba ustanoviti ekipo strokovnjakov, ki bi bili primerno usposobljeni in bi poznali težave otrok v rejništvu ter rejniški sistem.

Kot posledice otrokovih stisk pa je Malijeva izpostavila hiperaktivnost, motnje spanja in hranjenja, depresijo, motnje koncentracije, nagnjenost k samopoškodbam, učne težave in nemirnost.
Socialna pedagoginja Anja Ferlin pa je predstavila pomen psihoterapevtske pomoči za otroke iz rejniških družin. Po njeni oceni so rejniški otroci razcepljeni med rejniško in biološko družino. “Otroci se tako nahajajo na bojišču in se bojujejo s tem, da se ne bi zamerili biološki družini in prav tako rejniški. Želijo si npr. videti biološke starše, a si tega ne upajo povedati rejnikom,” pravi Ferlinova.
Opozorila je tudi, da so rejniški otroci stigmatizirani, Rejniško društvo Slovenije pa poskuša to stigmo odpraviti z organizacijo strokovno-zabavnih taborov za otroke iz rejniških družin, ki potekajo po vsej Sloveniji. Na taborih poskrbijo, da se rejniški otroci družijo s sebi enakimi, otrocih se namreč skozi igro odprejo in povedo svoje želje in strahove, je še dejala Ferlinova.
Svoje rejniške izkušnje je z udeleženci okrogle mize delila Tanja Ferlin, ki se z rejniško dejavnostjo ukvarja od leta 2004 in ima trenutno v rejništvu pet otrok.
Rejniško društvo Slovenije deluje od novembra 2006 in ima več kot 170 članov iz vse Slovenije. V društvu se združujejo otroci iz rejniških družin, nekdanji otroci iz rejniških družin, rejniki, strokovnjaki s področja rejništva in vsi, ki jim je rejništvo blizu.
Namen društva je pomagati vsem v sistemu rejništva ter predstaviti pozitivno podobo rejništva.

 

VIR: STA, 21.08.2014

Rejniško društvo Slovenije

Benica 1a

9220 Lendava

telefon:
031 322 799 (Minka Žiberna)
031 844 062 (Tamara Fordan)

Davčna številka: 76827089
Matična številka: 2096854000
Transakcijski račun: 0298-5025-6206-306
Davčni zavezanec: NE