• rejniskodrustvo
  • 18. junij, 2018
  • Komentarji so izklopljeni za 12. srečanje rejniških družin, članov rejniškega društva Slovenije v Račah pri Mariboru

Letos smo organizirali že 12. tradicionalno Srečanje rejniških družin, članov Rejniškega društva Slovenije. Srečanje rejniških družin je tokrat potekalo v Račah pri Mariboru, v soboto, 16. junija 2018. Na srečanje smo povabili vse rejniške družine, strokovne delavce s področja rejništva in simpatizerje rejništva. Vabilu se je odzvalo okrog 150 članov društva, strokovnih sodelavcev, gostov, prostovoljcev, ter simpatizerjev, ki so s svojo prisotnostjo izkazali spoštovanje do našega dela. Srečanja se je udeležilo  85 otrok in 65 odraslih oseb.

Zbrali smo se ob 9. uri na grajskem dvorišču v Račah, kjer smo se najprej družili in poklepetali v prijetnem ambientu.

Ob 10. uri smo se preselili v kinodvorano, kjer je udeležence najprej pozdravil predsednik Rejniškega društva Slovenije mag. Darko Krajnc, nato pa je zbrane nagovorila še članica Rejniškega društva Slovenije ter glavna organizatorka letošnjega 12. srečanja rejniških družin Majda Vračko Zanič.

Sledil je ogled predstave čarovnika Sam Sebastijana, ki nas je zabaval eno uro ter dodobra nasmejal dvorano. Pri predstavi so mu pomagali tudi otroci.  Nato je sledil nastop ansambla Vita, ki ga sestavljajo otroci iz rejniških družin.  Po njihovem nastopu je bil na vrsti Pokaži kaj znaš, kjer so pogumneži pokazali svoje pevske ter plesne sposobnosti. Za svoj pogum so bili nagrajeni z darilom.

Poskrbljeno je bilo tudi za lačne želodčke, kuhal nam je bivši rejenec Jani.  Po kosilu je bilo na voljo več možnosti. Udeleženci so si lahko ogledali Krajinski park v Račah ali belo dvorano, kapelico, etnološko zbirko, cerkev. V kinodvorani je bil na voljo ogled filma Ivan, v katerem igrajo tudi otroci iz rejniških družin.

Druženje rejniških družin so nam popestrili tudi prostovoljci Hiše Sadeži družbe Murska Sobota, ki so pomagali z izvedbo delavnic, družabnih iger za otroke ter peko peciva.

Srečanje je bilo hkrati odlična priložnost, da smo strokovnim delavcem CSD-jev predali novo številko Rejniškega glasnika (št. 52.), ki bo s številnimi zanimivimi članki zagotovo prijetno in koristno branje za njih in rejnike. Društvo je nadaljevalo z izdajo glasila, saj je za številne rejnice in rejnike glasilo edini pisan vir informacij iz katerega lahko črpajo dodatno strokovno pomoč. Vodenje uredniškega odbora nadaljuje Maksimiljana Mali, dolgoletna urednica Rejniškega glasnika.

Namen in cilji izdaje glasila so bili:
- izobraževanje,
- informiranje,
- izmenjava izkušenj,
- pozitivna medijska promocija.

Število natisnjenih izvodov je 1100 (728 rejnikov, 100 strokovnih delavcev CSD, 62 direktorjev CSD, novinarji, študenti, občine, …).

Po zanimivem programu, prijetnem druženju in sklenjenih novih prijateljstvih, smo se okrog 17. ure razšli z mislijo, da se naslednje leto zagotovo zopet snidemo.

Izvedbo tega dogodka, kot tudi ostalih dejavnosti Rejniškega društva Slovenije, nam omogočajo občine, ki nas sofinancirajo preko razpisov in številni donatorji, ki so se tudi tokrat izkazali. Donatorje smo na dogodku omenili in se jim tudi javno zahvalili.